مسابقه اثبات حقانيت مذهب
بسم الله الرحمن الرحيم
امروزه انجام حج به معضل بسيار بزرگي تبديل شده است و هر فرقهاي كه بتواند مشكلات فقهي آن را با دليل حل كند ميتواند ادعا كند كه فقه توانمندي دارد و اين ادعا از سوي ديگران به راحتي پذيرفته ميشود؛ زيرا همه مسلمانان معتقدند كه در دين بنبست وجود ندارد و اگر بنبستي به نظر ميرسد به خاطر خطاي ما از برداشت از دين است.
امروزه حكومت سعودي از مسلمانان هر كشور از هر هزار نفر يك نفر را ميپذيرد با اين حال جمعيت حج پنج ميليون نفر است. بنابراين اگر يك درصد جمعيت هر كشور مستطيع باشند به حج فرستادن آنان ده سال زمان ميخواهد و اگر پنج درصد مردم كشوري مستطيع باشند حجشان پنجاه سال طول ميكشد در حالي كه مسلّماً هر كشور بيش از بيست درصد مستطيع دارد و بايد دويست سال زمان بگذرد تا همه حجشان انجام شود و با گذشت زمان و پيشرفت تكنولوژي سال به سال امكانات بيشتر ميشود و مستطيعان مالي بيشتر ميشوند، بنابراين نياز است كه ظرفيت پذيرش حج، حداقل ده برابر شود تا مشكل فعلي تا حدودي حل شود. تازه همين اكنون با اين جمعيت تمامي طبقات مسجد الحرام و خيابانها و ميدانهاي اطراف جوابگو نيست. پس چندين طبقه ديگر بر اين مسجد بايد اضافه شود و وسعتش نيز بايد اضافه شود. بنابراين نماز دَوْري و در چندين طبقه و لو ده طبقه بايد جايز باشد؛ زيرا مسلّماً نماز جماعت از مستحبات مؤكد است و بايد برقرار باشد و بايد همه بتوانند در آن شركت كنند پس بايد مسجد الحرامي تعريف كرد يا به پا كرد كه گنجايش بيش از بيست ميليون نفر را داشته باشد.
از سوي ديگر اين جمعيت بايد بتوانند طواف كنند بنابراين بايد طواف در طبقات بالا و حتي بالاتر از مسجد الحرام جايز باشد و حتي بايد دور طواف محل سعي را نيز در بعضي طبقات فرا بگيرد و مَسعا جزء مطاف شود و حتي پشت صفا و مروه تا كنار كوه از مطاف شود تا مشكل مرتفع شود.
باز بايد همه بتوانند در عرفات، مشعر و منا شركت كنند. همه بايد سالم بيايند و سالم بروند و حج مركز انتقال بيماري نشود. مناي كنوني گنجايش بيش از اين حد را ندارد و ساختن هتلهاي آسمانخراش در آنجا منا را از منا بودن و زائر را از به اردو رفتن براي پخته شدن خارج ميكند.
هر فقهي كه بتواند اين مشكلات را حل كند ميتواند فقه به روز باشد و به بقاي خود اميدوار باشد و گرنه بايد در مقابل فقهي كه اين مشكلات را حل ميكند زانو بزند، بنابراين ميطلبد كه علماي اعلام دور هم بنشينند و همانديشي كنند و نتايج آن را اعلام كنند تا ديگران توان فقه شيعه را در آينه حل مشكلات حج ببينند.
راه حلهاي پيشنهادي و قابل پيگيري:
ابتدا برخي راه حلهاي موجود و مورد فتوا مطرح ميشود و در آخر راه حل اساسي كه تا كنون فتوايي را به خود اختصاص نداده است مطرح ميشود تا بتوان با فكر در اطرافش آن را مستدل ساخت و به عنوان فتواي راهگشا در عصر كنوني منتشر كرد.
باز توجه به اين نكته مفيد است كه وقتي فرمود زمان حج سه ماه است و بعد فرمود هر كس حج را در اين ماهها برخود واجب كرد پس از آن بايد ميگفت رفث وفسوق و جدال در آن نيست ولي فرمود: رفث و فسوق و جدال در حج نيست و با اين بيان نشان داد كه نبودن اينها در حج مهم است و فهماند كه حج كارخانه انسان سازي است و بايد از اين بعد به آن نگريست. و وقتي از اين بعد بنگريم مكان عرفات و مشعر و منا مهم ميشود نه زمان آنها. و بنابراين امروزه كه با فراهم شدن امكانات سفر، انسانها خواهان رفتن به كانون انسانسازي هستند و منا و عرفات و مشعر گنجايش ندارد به نظر ميرسد كه هر يك از اين سه ماه ميتواند كارخانه انسانسازي باشد و در اين صورت به آيه نيز كاملاً عمل ميشود. ولي اكنون كه يك حج در هر سال انجام ميشود نه جوابگوي سيل مشتاقان حج است و نه به آيه كاملا عمل ميشود. خلاصه به نظر ميرسد اگر سنت پيامبر(ص) در انجام اعمال حج در روز نهم و دهم ذوالحجه ظرف تلقّي شود نظير محل قرباني كه ايشان در منا انجام داد و امروزه به خاطر نبودن جا در منا در خارج منا و داخل حرم انجام ميشود و نگارنده طي مقالهاي مباني آن را مستحكم كرده است، امروز نيز ميتوان مباني سه حج در اين سه ماه را تقويت كرد. (مجله فقه اسلامي. شماره 10. زمستان 1375)
همنشيني و همانديشي علماي اعلام و نظر صريح آنان انشاءالله شيعه را آبرومندتر از گذشته خواهد ساخت.
اميد است كه خداوند فكرها و ذهنها را در طريق مستقيم قرار دهد و فهم صحيح كتابش را نصيبمان كند تا مسائل را از راه خودش و بدون استفاده از ضرورت و اضطرار حل كنيم.
احمد عابديني 10 /5/ 98 آخر ذو القعده. مكه مكرمه.