در آخر آیه 30 سوره روم راجع به توحید و دین فطری آمده است: ذَالِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَ لَاكِنَّ أَكْثرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
آیا چنین عباراتی مربوط به همۀ زمانهاست و حتی زمان ظهور امام زمان نیز میتوان گفت وَ لَاكِنَّ أَكْثرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ؟
آیا در زمانی که وَ رَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فىِ دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا(نصر-2) مصداق پیدا میکند باز میتوان گفت: وَ لَاكِنَّ أَكْثرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ؟
منظور از (الناس) در هریک از این عبارات متفاوت است. گاهی قضیه خارجیه است و گاهی حقیقیه و در نتیجه زمانی که انسانها اکثرا پیرو دین حق هستند عبارت وَ لَاكِنَّ أَكْثرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ معنا ندارد.
و اما خوب است در اینجا به این نکته نیز اشاره کنم که عبارت وَ رَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فىِ دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا ضرورتا دارای بار مثبت نیست که کسی فکر کند در چنین زمانی مردم خیلی خوب هستند. ممکن است کسی بگوید این عبارت دارای بار منفی است و اصلاً دلالت ندارد که مردم خیلی خوب میشوند چرا که سیاق آیات مربوط به وقتی است که مسلمانان به فتح و ظفر رسیدهاند و در آن شرائط است که مردم وارد دین میشوند چون مادیاتشان نیز تأمین است. پس این عبارت شاید بخواهد بگوید مردم تا زمانی که در دین، سختی است وارد دین نمیشوند ولی وقتی فتح و فتوحات ایجاد شد وارد دین میشوند. پس معلوم نیست که این عبارت دارای بار مثبت باشد و خصوصیت مثبت مردم را بیان کند.
لطفا جهت ثبت نام ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.